Andere jaren: 2000  2001  2002  2003  2004
   
1 januari t/m 4 maart 2005 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
shim shim
Ranonkels bij de thee
Ranonkels bij de thee

Dorry van de Winkel

aquarelen

   
shim
   
Lopende diep in de winter

Folkert de Graaf

schilderijen in olieverf op doek


Lopende diep in de winter
 
   
shim
   
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug

Joost Doornik

schilderijen in olieverf op doek en aquarel

   
shim
   
   
12 maart t/m 17 april 2005 "Een Weerzien"
   

Galerie Bakker viert haar tweede lustrum met een ongewone en feestelijke expositie, waarbij ťťn werk wordt getoond van de kunstenaars die hier gedurende de laatste vijf jaar exposeerden. Schilderijen, tekeningen, aquarellen en grafiek van :

San Casiano
Ellen Geerts - San Casiano

Gezicht op Zutphen
Michiel Kranendonk - Gezicht op Zutphen

Heideveld 2004
Frea Stuurwold - Heideveld 2004

Langs de waterkant
Wil Willemsen - Langs de waterkant

   

Keramiek, brons en ander ruimtelijk werk van :

Mau
Meta Dame - Mau

   
30 april t/m 5 juni 2005 Landschappen van Noord Nederland
shim shim
Weersomslag 2
Weersomslag 2

Janhendrik Dolsma

In het werk van Dolsma overheersen de blauwe en blauwgrijze tinten. Hij is van jongs af aan vertrouwd met het wad en de eilanden, en al even lang onder de indruk van het eeuwig durende spel van water en wolkenhemel. Lucht, licht, wolken en water zijn de essentiŽle ingredienten van het werk. We zien dreigende luchten, een doorbrekende zon, schemering en het licht van de nieuwe dag boven zee, het wad of de eilanden.

   
shim
   
Hoogzomer
Hoogzomer

Antje Sonnenschein

Antje Sonnenschein (Lilienthal, Duitsland, 1952)
Vanaf 1982 woonachtig in het noordelijke deel van de provincie Groningen. In de schilderijen van Antje Sonnenschein is de liefde voor het Groninger landschap terug te vinden. De kleuren, de motieven, het wijdse, de zo typerende boerderijen, de akkers; afhankelijk van het seizoen zo verschillend van kleur en sfeer. Antje wil de toeschouwer als het ware uitnodigen om in de schilderij te stappen om langs de geurende korenvelden of over de Waddendijk te wandelen. Via krachtige kwaststreken is het haar gelukt de kleur, het licht en de sfeer van dit uitgestrekte land uit te beelden.

   
16 juli t/m 21 augustus 2005 Grafiek en bronzen
   
Warham
Warham

Tim Blaauw

In zijn tekeningen en houtsneden legt Tim Blaauw het landschap vast. De ongerepte natuur, voor zover die nog te vinden is, laat hij voor wat ze is. Het aardoppervlak, getransformeerd door haar bewoners, is zijn werkterrein. Megalithische stenen, dijken, maar ook - in Engeland - spoorlijnen. Als een cartograaf stelt hij zich van te voren op de hoogte van de toestand van een gebied. Eenmaal doorgrond, dan fladdert hij als een vogel in het landschap. Door een hoog standpunt in te nemen verschaft Blaauw zich een brede blik die hij focust op een door de mens nagelaten spoor. De beschouwer vliegt mee. Een dijk of een spoorlijn snijdt door een vaag aangegeven gebied. Het ruime zicht wordt nooit belemmerd door details. Het geheel van tekens waaraan een landschap is te herkennen is ondergeschikt gemaakt aan de tussenkomst van de mens. De voorheen maagdelijke plek is veranderd in een abstracte fantasie. De horizon, hoog in beeld, is nog het enige dat houvast biedt. De transparante kleuren, samen met de structuur van de houtnerf, geven de topografieŽn van Tim Blaauw een poŽtische dimensie.

   
shim
   
Geraniums
Geraniums

Vincent van Ojen

De graficus Vincent van Ojen studeerde in 1984 af aan de Kunstacademie van 's Hertogenbosch met uitsluitend kleurenhoutsneden. Hij is dan ook een specialist voor wat betreft het uitbuiten van de mogelijkheden die de techniek biedt. Sinds 1990 bevinden zich meer dan 100 werken van zijn hand in Japanse collecties. De moderne Westerse benadering van Van Ojen en de oude liefde voor de techniek zijn daar de oorzaken van. In Europa worden Van Ojen's prenten op het eerste gezicht veelal aangezien voor schilderijen omdat men nog steeds niet vertrouwd is met de nog steeds zelden gehanteerde techniek.
Op origineel Japans rijstpapier drukt Van Ojen meerdere planken met verschilklende kleuren over elkaar af. Door middel van overdruk ontstaan nieuwe gemengde kleuren. Van Ojen weet de typische eigenschappen van de techniek, zoals de karakteristiek uitgegutste lijnen, de houtnerven en vooral de elkaar overlappende kleuren als belangrijke beeldelementen te benutten. Zodoende ontwikkelde hij een geheel eigen beeldtaal. Onderwerpen zijn : stillevens, bloemen, landschappen, bosgezichten en menselijke figuren. Ondanks de krachtige expressiviteit en de uitbundigheid van kleuren blijft het werk van Van Ojen monumentaal van karakter. Dat komt door de strenge compositie en het afgewogen kleurgebruik.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Golf

Adri van Rooijen

beeldhouwer vanaf 1972. Een overzicht van zijn werk geeft in uiterlijke zin grote verschillen van soorten vormen te zien. Bijvoorbeeld schilderachtig atmosferisch, tegenover scherp omlijnd massaal. Voor van Rooijen is de mens in de ruimte een onuitputtelijk thema.

   
25 augustus t/m 4 september 2005 Baldin, schilderijen en objecten

Niet langer dan twee maal vier dagen zal zijn werk : schilderijen, beeldhouwwerken, litho's en tekeningen, te zien zijn in een solo expositie.
Op zaterdag 27 augustus 2005 om 16.00 uur is de presentatie van de in full colour, gebonden monografie "De Magie van het Moment".
Ter ere van de presentatie van het boek maakte Baldin een litho met als titel "Denkbeeldige Stad" in 7 kleurendruk, formaat 78 x 57 cm, opl. 50.

Het werk wordt geŽxposeerd gedurende 2 x 4 dagen, t.w. :
 25, 26, 27 en 28 augustus van 13.00 - 18.00 uur en
 1, 2, 3 en 4 september van 13.00 - 18.00 uur

   
Reflectie
Reflectie

Halve maan
Halve maan

Baldin

De inmiddels stevig in de Nederlandse kunstscene gewortelde schilder Baldin komt oorspronkelijk uit de voormalige republiek Koerdistan. Zijn wieg stond aan de voet van de berg Ararat, in TranskaukasiŽ, dat nu deel uitmaakt van het grondgebied van Irak. Zijn tweede moederland heet ItaliŽ waar hij tussen 1974 en 1990 in Rome, Florence en Bologna woonde, studeerde en exposeerde. Baldin houdt van bouwen, van construeren en van sobere, maar sterke architectuur, zoals Berlage en Rietveld die ontwierpen. De basis werd uiteraard gelegd bij de Babylonische stedencultuur, waarmee hij het eerst in aanraking kwam en waardoor hij zich nog steeds laat inspireren. In zijn denkbeeldige steden en landschappen tovert hij in sterke kleuren sprookjesachtige omgevingen op het doek. Soms wordt vrijwel onbewust een maansikkel - als een oosters sfeerelement - toegevoegd.

Denkbeeldige stad
Denkbeeldige stad

Baldin schildert als een componist, aldus kunstrecensent Wim van der Beek. Zijn landschappen openbaren zich in de hoedanigheid van melodieuze combinaties van vormen, kleuren en vlakken. In de doordachte composities vallen alle onderdelen perfect op hun plaats. De positie die ze binnen het grote geheel innemen, lijkt even logisch als onwrikbaar. In zijn sculpturen neemt Baldin afstand van de kleur. De vormen en vlakken in de landschappen en de koepelvormige huizen tegen berghellingen in zijn schilderijen staan nu model voor zijn driedimensionale werk, waarbij hij kiest voor oude en soms verweerde materialen.

   
10 september t/m 9 oktober 2005 Schilderijen
   
Wolken bij Steentil
Wolken bij Steentil

Joost Doornik

In zijn olieverfschilderijen is het licht dat binnenvalt in interieurs, dat huizen omspoelt en straten binnenvloeit vaak het hoofdthema. Deze vluchtige lichtval vertaalt hij in een impressionistische schilderswijze. Omdat hij zijn onderwerpen dicht bij zijn ervaringswereld houdt stralen veel schilderijen een zekere intimiteit uit. In zijn landschappen uit Frankrijk bepaalt het door het zonlicht geschapen spel van licht en kleur de compositie. Vaak geven de schilderijen een vluchtig moment weer, maar door de scherpe blik en aandacht van de schilder worden de beelden nooit zwak.

   
shim
   
Wolkenschaduw
Wolkenschaduw

Geert Maring

Na jarenlang de etsnaald gehanteerd te hebben, verwees Geert Maring dit medium naar het verleden. De mogelijkheden bleken voor hem uitgeput. Hoogste tijd om de blik te verruimen en zinken platen te verruilen voor panelen en doek. Zijn onderwerpen zijn landschappen - men zou het innerlijke landschappen kunnen noemen. Ze zijn niet-bestaand doch hij herinnert ze zich wťl van zijn reizen. Mensen treft men daarbij niet aan; de landschappen fungeren zelf als een vorm van "leven".

   
15 oktober t/m 20 november 2005 Ellen Geerts - Dorry van de Winkel
   
Campagna Toscana Sienese
Campagna Toscana Sienese

Val d'Eure
Val d'Eure

Ellen Geerts

Het gaat haar niet om een letterlijke vertaling van waargenomen feiten of het vastleggen van een specifieke plaats; het landschappelijke gegeven is veel meer een aanleiding tot schilderen; een onderzoek naar vorm, kleur en de mogelijkheden van de verf.
Zij schetst op locatie en beleeft het landschap. Met het overbrengen van de stemmingen en ervaringen balanceert ze op het grensgebied van figuratie en abstractie. "Gestapelde" landschappen met grote contrasten zijn duidelijk favoriet, zoals Toscane de Provence of Zuid-Limburg, maar ook Terschelling.
De voorkeur voor het werken met olieverf komt tot uitdrukking in haar warmbloedig kleurgebruik en doorwerkte handschrift, waarbij de schilderkunstige beleving van het schilderij voorop staat.

   
shim
   
Korenbloemen
Korenbloemen

Witte tulpen
Witte tulpen

Dorry van de Winkel

Het spel van pigment en water op papier is een avontuur. De onherroepelijkheid van de techniek zorgt voor de noodzakelijke spanning. iedere keer weer. In haar werk is speelt ze met licht en donker, koelte en warmte in een afwisselend ritme. Haar liefde voor kleur en vorm, de natuur en de seizoenen leeft ze vol uit in haar aquarellen van bloemen, die als bijna abstracte kleurexplosies tot leven worden gebracht.

Op deze expositie voor het eerst ook weer wat werk in olieverf, een oude liefde herwonnen, nadat ze haar portretopdrachten al in deze techniek uitvoerde.

   
24 november t/m 1 maart 2006 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
home terug