Andere jaren: 2000  2001  2003  2004  2005
   
1 januari t/m 1 maart 2002 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
shim shim
Denkbeeldige stad

Baldin

schilderijen in olieverf op doek


Denkbeeldige stad
 
   
shim
   
Lopende diep in de winter

Folkert de Graaf

schilderijen in olieverf op doek


Lopende diep in de winter
 
   
shim
   
Het blauwe huis

Joost Doornik

schilderijen in olieverf op doek en aquarel


Het blauwe huis
 
   
shim
   
Familiefeest
Familiefeest

Wil Willemsen

schilderijen in acryl op linnen

   
16 maart t/m 28 april 2002 Henk van der Wal / Jan Zwaan / Edith Stoel
shim shim
Kersen met witte kom
Kersen met witte kom

Henk van der Wal

manifesteert zich uitsluitend als schilder van stillevens; de werkelijkheid heeft veel gezichten en beeldende kunstenaars zijn de aangewezen personen om dat te te onderstrepen. De bedriegelijke echtheid van de voorwerpen in zijn schilderijen verbazen de toeschouwer. Hij stelt zijn composities met veel zorg en toewijding samen en bouwt zo aan een optimale harmonie en balans. Hoe mooi en kleurrijk kunnen b.v. aardbeien en appels zijn... En hoe kan het licht in een eenvoudig wit schaaltje gevangen worden...

   
shim
   
Wachthaven Meppel
Wachthaven Meppel

Jan Zwaan

heeft, vanaf zijn jeugd in Spakenburg, de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt voor zijn schilderkunst genomen; een stadsgezicht, een haven, een scheepshelling, een doorkijk naar de tuin, waargenomen onder het steeds wisselende licht van de seizoenen. Havens en vooral de bewegeing van het water weet hij als geen ander weer te geven. Hij schildert in snelle, rake en gedurfde penseelstreken, helder en fris van kleur.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
“Portret” (Vikingboot)

Edith Stoel

stelt dit keer haar objecten in glas, brons en steen ten toon. Als een nieuwe ontdekkingsreis begon zij met glasgieten en vervolgens met het werken in brons. Wrakken en (Viking) schepen waarvan de door de zee aangetaste huid uiteindelijk weer transparant wordt en één met het water. Beweging en water, dezelfde fascinatie die ook het werk van Jan Zwaan kenmerkt.

   
5 mei t/m 9 juni 2002 "Met aandacht"
shim shim
De vier exposanten kennen elkaar van hun opleiding aan de ABK Minerva te Groningen. Ze zijn elkaar sinds die tijd niet uit het oog verloren en nog steeds wisselt men met enige regelmaat al dan niet artistieke informatie uit. In het werk van deze kunstenaars speelt de waarneming een belangrijke rol.
   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Anatomische les

Arnout van Albada

maakt stillevens die nauwkeurig geobserveerd zijn, maar contrastrijk en met strenge hand gecomponeerd.

   
shim
   
Wachtende reizigers en profile II
Wachtende reizigers en profile II

Joost Doornik

houdt van verschillen in de jaargetijden. In zijn landschappen, stadsgezichten en interieurs is het licht dat elke dag weer anders is een grote inspiratiebron.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Mantelschelpen

Albert Greving

kiest in zijn kleine subtiele stillevens vaak voor een enkel voorwerp dat hij centraal in het vlak plaatst. Soms zijn ze zo diffuus geschilderd dat ze bijna lijken op te lossen.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Papavers I

Marijke ten Wolde

vindt haar onderwerpen de laatste jaren dicht bij huis. In haar gestaag verwilderende tuin reikt elk seizoen haar nieuwe motieven aan.

   
7 juli t/m 11 augustus 2002 "Model en Interieur"
(Zomerse thema expositie)
   
Klik voor een groter beeld
Achtertuin

Paul Boswijk

beweegt zich met het zoeken naar een volmaakt schilderij steeds tussen "te veel en te weinig. Het is iets wat je langzaam leert zien en doen". Het gaat Boswijk in zijn schilderijen om levendigheid, de suggestie van echtheid van de figuren, compositie en lichtval. Zijn doel is om een beeld te schilderen, dat hij mooi vindt. Meer dan het scheppen van schoonheid heeft hij niet voor ogen.

   
shim
   
Lichtbaan over tafel
Lichtbaan over tafel

Joost Doornik

geeft in veel van zijn schilderijen een doorkijk, een binnen en buiten, een lichte en een donkere partij. Daardoor krijgen zijn schilderijen iets intiems, iets waar je als beschouwer graag even deel van wilt uitmaken. Het scenische karakter versterkt het effect van intimiteit.

   
shim
   
Voor de spiegel
Voor de spiegel

Marcel Duran

verbeeldt mensen in hun dagelijkse bezigheden en in rust; een vrouw die je aankijkt, een in gedachten verzonken man, kinderen die opgaan in hun spel. Duran kent de expressieve mogelijkheden van zijn materialen grondig: een levendige toets bepalen karakter, sfeer en lichtval, waarbij vorm en coloriet harmonieus op elkaar afgestemd zijn.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Zaal Takens, Balkbrug, Marieke

Manuel Remerie

probeert de dagelijkse momenten te ontdoen van hun gewoonheid, door die momenten uit te kiezen waarop ze bijzonder worden. Die momenten waarop bijvoorbeeld het zonlicht iets lijkt te veranderen aan het onderwerp, waar de dag overgaat in nacht en de voorwerpen in de vensterbank hun herkenbare vorm en kleur dreigen te verliezen. In de interieurs is de mens aanwezig als figurant, een stille getuige.

   
shim
   
Zittend naakt
Zittend naakt

Fokko Timersma

Naast café- en strandscénes, fantasievoorstellingen en portretten, krijgt het thema naakt een steeds belangrijker plaats in het werk van Fokko Timersma. Het vrouwelijk naakt verschijnt in subtiele licht- en kleurschakeringen, harmonisch geplaatst in de meestal eenvoudig en onbestemd gehouden ruimte.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Zittend model

Willem Zijlstra

exposeert naast schilderijen in olieverf ook zijn modeltekeningen in roodkrijt. Hij streeft naar snelheid, trefzekerheid, spanning in lijnvoering, het zijn elementen die in combinatie met het weerloze van een verstild lichaam iets boeiends opleveren. Dat is nogal wat en daarom verdwijnen heel wat schetsen in de prullebak. Maar de "overlevenden" raken aan het ideaal: een paar lijnen versmelten op magische wijze tot schouder, heup, mens.

   
18 augustus t/m 22 september 2002 "Drie-mans expositie"
   
Klik voor een groter beeld
Traumpferd

Aafke Brouwer

Haar grote liefde voor dieren en haar fascinatie voor de vele technieken zoals droge naald etsen, gouaches, linosnedes en olieverven waarmee het wezen van dieren kunnen worden weergegeven, maken Aafke Brouwer tot een gedreven kunstenaar. Voor haar is het paard het "meeste affe dier"in de natuur; de elegante pracht van een paard, de gang, de rondingen, benen en wuivende manen verwonderen haar al sinds heugenis. Ook de zebra inspireert haar. Het schilderen heeft een psychedelisch effect: "Op het moment dat je de strepen schildert, zie je dat het schilderij verandert".....

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Together now II

Hans Buenk

hanteert olieverf, acryl, gemengde technieken en zeefdruk om met subtiele vormen en kleuren koeien vast te leggen. Hoewel herkenbaar en levensecht is het abstractie niveau qua kleur geleidelijk iets hoger geworden. Zwart en wit, diepbruin, okerkleurig en roodbont portretteert hij het rundervolk. Hij plaatst ze in de ruimte, met weglating van de gebruikelijke achtergrond. De aanwezigheid van de verf is zichtbaar en hij laat koeien als het ware uit het materiaal voortkomen.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Langs de IJssel

Reinier Kamphuis

De landschappen en interieurs van Reinier Kamphuis dragen een figuratief karakter waarin ook geabstraheerde elementen zijn verwerkt. Materiaal en compositie dienen als uitgangspunt in zijn kleurrijke landschappen en met licht en schaduw brengt hij vervolgens accenten aan. Het proces speelt zich grotendeels op het doek af. De streken van zijn penseel zijn breed en trefzeker. Vindt men in sommige van zijn landschappen oneindigheid en weidsheid, in zijn interieurs is sfeer en intimiteit weer het hoofdthema.

   
29 september t/m 3 november 2002 "In kleur en met distinctie"
   
Obers 2001
Obers 2001

Folkert de Graaf

's werk kent geen plaats voor voor boodschappen. Het is wat het is; diffuse stadsgezichten, boten in havens, café-interieurs en blaarkoppen. Het werk ontstaat uit schetsen en indrukken; kleur en licht bepalen de sfeer.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Bosplaat opkomend tij

Michiel Kranendonk

's werk ontstaat uit de directe observatie, en het Nederlands landschap is een grote bron van inspiratie. De wijdsheid, dynamiek en het licht van het Wadden- en rivierenlandschap spreken hem bijzonder aan.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Interieur

Frank van der Pluym

brengt in zijn schilderijen het figuratieve element terug tot het absolute minimum. Het enige dat telt, is het avontuurlijke schildersproces, dat zich ontwikkelt in de richting van het abstract-expressionisme.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Golf

Adri van Rooijen

beeldhouwer vanaf 1972. Een overzicht van zijn werk geeft in uiterlijke zin grote verschillen van soorten vormen te zien. Bijvoorbeeld schilderachtig atmosferisch, tegenover scherp omlijnd massaal. Voor van Rooijen is de mens in de ruimte een onuitputtelijk thema.
Zijn bronzen plaquettes worden eveneens tentoongesteld.

   
shim
   
4 november t/m 1 maart 2003 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
home terug