Donkere duinen
Donkere duinen
Weersomslag 2
Weersomslag 2
Dijk in de sneeuw 1
Dijk in de sneeuw 1
Zwin
Zwin

In het werk van Janhendrik Dolsma overheersen de blauwe en blauwgrijze tinten. Hij is van jongs af aan vertrouwd met het wad en de eilanden, en al even lang onder de indruk van het eeuwig durende spel van water en wolkenhemel. Lucht, licht, wolken en water zijn de essentiŽle ingredienten van het werk. We zien dreigende luchten, een doorbrekende zon, schemering en het licht van de nieuwe dag boven zee, het wad of de eilanden.

Dolsma: "Zolang ik me kan herinneren ben ik gefascineerd geweest door de zee. Als jongetje van een jaar of vijf werd ik volkomen overdonderd door de zee, dat iets zo groot kon zijn. Dat gevoel is eigenlijk altijd gebleven. Op de een of andere manier werkt het waddengebied op mij als een soort mentale douche, het zet de wereld voor mij een beetje in perspectief. Ik probeer er zoveel mogelijk te tekenen, schilderen en fotograferen, om gewapend met dat materiaal de winter door te komen.
In mijn schilderijen ontbreekt de menselijke aanwezigheid. Bijna elke keer als ik het eens probeer, schilder ik het weer over. Ik weet niet precies waarom, maar ik denk dat het schilderij door zo'n figuur iets verhalends krijgt, waardoor de aandacht wordt afgeleid van waar het me om gaat: de ruimte en het licht".

home terug