Andere jaren: 2000  2001  2002  2003  2004  2005
   
1 januari t/m 9 maart 2006 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
shim shim
Ranonkels bij de thee
Ranonkels bij de thee

Dorry van de Winkel

aquarelen

   
shim
   
Lopende diep in de winter

Folkert de Graaf

schilderijen in olieverf op doek


Lopende diep in de winter
 
   
shim
   
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug
Vanaf de Kijk in 't Jatbrug

Joost Doornik

schilderijen in olieverf op doek en aquarel

   
shim
   
   
11 maart t/m 23 april 2006 "Stad en Land"
   
4 Muzikanten
4 Muzikanten

Gerard Brouwer

Het universum van Gerard Brouwer is bevolkt met intieme bronzen taferelen uit het dagelijks leven. Herkenbare scènes uit een zicht- en tastbare werkelijkheid vol vrolijk stemmende momenten. De aardse bewoners doen wat zij altijd doen: de mensen musiceren, zijn met elkaar in gesprek, rijden paard of eten een haring aan de kar; de dieren zijn wat ze altijd geweest zijn: tout court paard of koe of vogel, mooi of stoer, door Gerard Brouwer altijd raak en sober in brons weergegeven.

   
shim
   

Vondelpark
Vondelpark

Vondelpark
Bloemen

Reinier Kamphuis'

onderwerpen zijn landschappen (o.m. van Nederland, Frankrijk en Noorwegen), zeegezichten, interieurs en soms ook bloemen. Zijn schilderijen dragen een figuratief karakter, waarin ook geabstraheerde elementen zijn verwerkt. Materiaal en compositie dienen als uitgangspunt in zijn kleurrijke landschappen en met licht en schaduw brengt hij vervolgens accenten aan. Het proces speelt zich grotendeels op het doek af; de streken van zijn penseel zijn breed en trefzeker. De schilder geeft het beeld aan; de toeschouwer ziet wat hij ziet en vertaalt het beeld. Dat kan pur sang de oneindigheid en weidsheid van het landschap zijn dan wel de eigen herinnering of gedachte aan een andere, zelf doorleefde werkelijkheid.

   
shim
   

Winterlicht
Winterlicht

Zonder Titel
Zonder Titel

Gineke Zikken

zoekt haar inspiratie in het landschap. Niet de natuur, maar het door mensenhanden gemaakte landschap. Dat kan de stad zijn, dat kunnen akkers zijn en het zijn ook vaak de sterke, duidelijke vormen van industriegebieden.
Het cultuurlandschap geeft ze op een figuratieve manier weer, maar door de uitsnedes hebben de landschappen een hoge abstracte waarde. De schilderijen zijn ritmisch en de kleuren zijn helder. De toeschouwer kan zich door de schilderijen laten verrassen om vervolgens met een andere blik naar de werkelijkheid te kijken.
Gineke Zikken is in staat om veel ruimte te creëren in haar werk. Een ruimte waarin het oog, geleid door vlakken en kleuren, op reis kan gaan. De schilderijen blijven daardoor boeien.

   
29 april t/m 5 juni 2006 Folkert de Graaf, Rutger Hiemstra
shim shim
   

Koopavond
Koopavond

Winter in de stad, Der Aa Kerk
Winter in de stad, Der Aa Kerk

Obers 1
Obers 1

Folkert de Graaf

Zelf is Folkert de Graaf wars van algemene typeringen over zijn schilderkunst: 'Art is nothing more than the artist'. Van te voren staat niets vast; schilderen is zoeken.
De stadsgezichten, caféscenes, koeien en vogels schildert hij verhalend; niet in detail uitgewerkt maar wel het gevoel aansprekend. Kleur en licht bepalen de sfeer. Hoewel de onderwerpen er zich toe zouden kunnen lenen wordt er in zijn werk volstrekt niet geromantiseerd!
Zijn vrije interpretatie komt sterk naar voren in zijn kleurgebruik dat soms helder dan weer diffuus is; eveneens kenmerkend voor zijn werk is het 'weglaten', het in de marge laten verdwijnen. waarbij het verhalend element achter de lijst verder gaat.

   
shim
   

Avondlucht
Avondlucht

Italiaanse spijkers
Italiaanse spijkers

Stilleven met zebra
Stilleven met zebra

Rutger Hiemstra

De jonge schilder Hiemstra laat zich verleiden door zijn onderwerpen; bij beschouwing van zijn oeuvre valt direct op dat die onderwerpen uiteenlopend zijn. De verwondering en het enthousiasme van de kunstenaar komt sterk tot uitdrukking in zijn schilderijen. Men kan zich afvragen of Rutger Hiemstra's schilderijen met vissen, schelpen of spijkers wel onder de benaming 'stillevens' vallen. Het werkelijkheidsgehalte is weliswaar hoog; zijn onderwerpen worden soms geschilderd met een bedrieglijke echtheid. Maar eerder nog toont de schilder ons in heldere kleuren de schoonheid van een dode haas, de glimmende vissen van de vismarkt of een paar mooie citroenen.
Het begrip 'tijd' blijft voortdurend aanwezig in Hiemstra's werk, zoals te zien is bij de dode dieren en de roestige spijkers, en zelfs in zijn landschappen ervaart men 'het verstrijken van de tijd'; bijvoorbeeld in schilderijen met vluchtige wolkenluchten boven het oude Groningerland.

   
8 juli t/m 27 augustus 2006 "Dieren, een wereld op zich"
   
Poes
Poes

Loes Botman

Bij een expositie met dit thema is het bij uitstek wel Loes Botman, die ons met frisse heldere pasteltekeningen de wereld van de ‘dieren om ons heen’ binnenleidt. De speelse combinatie van kleur en lijn is de kracht van haar werk. Het gaat om realistisch herkenbare dieren die door verrassend kleurgebruik, lijnenspel of het opgaan in de achtergrond, loskomen van de werkelijkheid en een eigen leven gaan leiden.

   
shim
   
Klik voor een groter beeld
Together now II

Hans Buenk

Bij voorkeur in gemengde techniek: pastel, acrylverf, oliekrijt of aquarelverf. schildert Buenk herkenbare koeien die vanuit een abstracte achtergrond naar voren komen. Interessant is voor hem de combinatie van anatomie en oppervlaktestructuur. Gebruikmakend van een breed kleurenspectrum, portretteert hij de koeien in diepbruin, okerkleurig, roodbont en zwart-wit. Bij de hier getoonde ‘vissen Koi’ zijn de verhoudingen die kleur, vorm en lijn met elkaar aangaan gericht op het versterken van evenwicht en rust in de compositie.

shim
   
Ren hen
Ren hen

Wiea Duintjer

Voor Wiea Duintjer was beeldhouwkunst een late roeping. Haar opleiding bronsgieten volgde zij van 1993-1997. In 2003 werd zij als gastdocente gevraagd bij haar voormalige academie, Minerva. Niet alleen het artistieke aspect, maar ook de ambachtelijke kant van het beeldhouwen heeft haar belangstelling. Speelse figuratieve bronzen getuigen van levenslust, humor, behoefte aan harmonie en symboliek.

   
shim
   
Koe
Koe

Theo Onnes

Al op jeugdige leeftijd ziet Theo de schilderkunst van dichtbij. Zijn opa, vader en zus zijn ook schilders. De drang te creëren zit in zijn genen. Landschappen, dieren en de mens zijn geliefde onderwerpen, maar koeien en geiten staan centraal in zijn werk. Het zijn prachtige lichtdragers en op vele manieren te schilderen. Vaak haalt hij de dieren uit hun natuurlijke omgeving en plaatst ze in een nieuwe, hun vreemde situatie.

   
shim
   
Het schaap
Het schaap

Hinke Posthuma

Kenmerkend voor het werk van Posthuma is transparantie, en nat in nat geschilderde partijen. In zowel de portretten van mensen als die van dieren is zij altijd op zoek naar de eigenheid en karakter van het model. Eigenheid zit voor haar in dat scheve oortje of in die ronde ogen. En het karakter in de houding en het doen en laten. Een persoonlijke voorliefde heeft Hinke voor de ondoorgrondelijke, bonkige, maar toch sierlijke geit.

   
2 september t/m 8 oktober 2006 Marcel Duran, Henk van der Wal, Annette Koek
   

Javaanse
Javaanse

Fluitekruid
Fluitekruid

Marcel Duran

Al vanaf 1995 was het werk van Marcel Duran te zien in de galerie. Onmiskenbaar in zijn schilderijen aanwezig is de beïnvloeding door de Indonesische cultuur, opgedaan tijdens zijn studie en exposities aldaar. Portretten en figuren waren zijn aanvankelijke onderwerpen, waarbij hij een fijnzinnige gevoeligheid voor de persoonlijkheid en de expressie van het menselijk lichaam laat zien. Nu schildert hij ook landschappen, bloemstillevens en stadsgezichten, waarvoor hij de motieven in de dagelijkse werkelijkheid, in zijn directe omgeving vindt: een bosje vers geplukte veldbloemen, mensen in rust of tijdens bezigheden, spiegelingen in het water, een bosschage in een heiig veld !

   
shim
shim
   

Saltimbanque
Saltimbanque

Pyréne
Pyréne

Annette Koek

verbeeldt dynamiek en gracieuze bewegingen in bronzen sculpturen. Door kracht en gelijkertijd ook kwetsbaarheid, een tegenstelling, ontstaat er in haar werk een spanningsveld. De beweging staat centraal; dit komt niet alleen tot uiting in haar dansers en in haar rollende en vallende paarden maar ook in de bronzen waarbij mens en paard samen worden uitgebeeld. Hierbij overheerst de mens niet het dier, maar zoeken ze op speelse wijze samen naar balans en evenwicht. Haar werk heeft naast een hoge artistieke waarde ook een grote technische kwaliteit.

   
shim
   

Stilleven met kommen, eieren, lampionnetje en witte doek
Stilleven met kommen, eieren, lampionnetje en witte doek

Stilleven met witte kannen en appel
Stilleven met witte kannen en appel

Henk van der Wal

Technische perfectie, verfijnd kleurgebruik en uitgebalanceerde composities, zo beschreef de kunstrecensent de schilderijen van Van der Wal, wiens werk met enige regelmaat in de galerie wordt tentoongesteld. Inspiratie put de kunstenaar uit de bij voorkeur wat doorleefde en beschadigde voorwerpen uit zijn naaste omgeving en de schoonheid van toch ook redelijk gewone peren, eieren, tomaten, appels of paprika’s. Door stofuitdrukking en lichtval creëert de kunstenaar een nieuwe werkelijkheid met een verrassend eigen gezicht.

   
14 oktober t/m 19 november 2006 Het wisselende licht van de seizoenen.
   

Biljarten, Cafe Wolthoorn 2006
Biljarten, Cafe Wolthoorn 2006

Spilsluizen, zonsondergang in de winter 2005-2006
Spilsluizen, zonsondergang in de winter 2005-2006

Joost Doornik

staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. In zijn (Groninger) café-interieurs wordt het binnenstromende zonlicht gefilterd, waardoor de ruimte gehuld lijkt in een purperen gloed. De aanwezigheid van mensen is altijd voelbaar; niet alleen in de interieurs en stadsgezichten, maar ook in de landschappen. Zijn schilderreizen ondernam hij dit jaar naar Frankrijk, waaronder ook Corsica.

   
shim
   

Stèle 5
Stèle 5

Phoenix
Phoenix

Edith Stoel

Zij slaagt erin om in één enkel beeld een hele cyclus van bewegingen vast te leggen. In haar ruimtelijk werk streeft zij naar een vorm waarbij transparantie, licht en beweging de uitgangspunten van haar verbeelding vormen. Opdrachten van gemeenten en bedrijven gedurende de afgelopen jaren hebben ertoe geleid dat haar kunsttoepassingen en monumentale objecten op verscheidene plaatsen in ons land te zien zijn.

Edith Stoel geeft op zondag, 15 oktober om 15.00 uur een dia-presentatie glasgieten en bronsgieten in de galerie, die vrij toegankelijk is.

   
shim
   

Scheepswerf Hasselt
Scheepswerf Hasselt

Winter Zwartsluis
Winter Zwartsluis

Jan Zwaan

Al van jongs af kent Jan Zwaan de hollandse havens, scheepshellingen en stadjes door en door. Dáár vindt hij het water en het wisselende licht van de seizoenen en het is vooral de beweging van het water die hij als geen ander weet weer te geven. De kunstenaar zegt hierover: "De werkelijkheid is beweging. Ook al beweegt het geschilderde beeld zelf niet, in een schilderij dient beweging te verschijnen".
Hij schildert in snelle, rake en gedurfde penseelstreken, helder en fris van kleur.

   
20 november t/m 1 maart 2007 Stock-expositie, kunstenaars van de galerie
(alleen op afspraak)
home terug