Javaanse
Javaanse
Fluitekruid
Fluitekruid
Pasar
Pasar
Jalan di desa
Jalan di desa
Jacqueline
Jacqueline
Penjahit kebaya
Penjahit kebaya
Bas
Bas

Marcel Duran, Bolsward (1962)
1982 - 1987 : Academie Minerva Groningen
1987 - 1988 : Institut Seni Indonesia, Fakultas Seni Rupa dan Deseain te Djokjakarta, Indonesië. Studierichting : schilderen
1988 - 1990 : Rijkshogeschool te Groningen, eerstegraads lerarenopleiding Tekenen en Kunstgeschiedenis.

Marcel Duran houdt zich overwegend bezig met het thema mens. In zijn schilderijen verbeeldt hij mensen in hun dagelijkse bezigheden en in rust; een vrouw die je aankijkt, een in gedachten verzonken man, kinderen die opgaaan in hun spel.
Het in opdracht uitvoeren van portretten vloeit voort uit deze fascinatie en gedurende de laatste jaren heeft hij zich weten te ontwikkelen tot een opmerkzaam portretschilder. In zijn portretten toont hij een fijnzinnige gevoeligheid voor persoonlijkheid en expressie van het menselijk lichaam. Het zijn observaties van vrouwen van nu, maar ze hebben tegelijkertijd een warmte en indringendheid die tijdloos is. Het zijn schilderijen waar je naar blijft kijken.
Duran's werk laat zien dat hij de expressieve mogelijkheden van zijn materialen grondig kent en uitbuit. Afwisselend dekkend en transparant verfgebruik en een levendige toets bepalen karakter, sfeer en lichtval, waarbij vorm en koloriet harmonieus op elkaar zijn afgestemd.

home terug