Voorjaar
Voorjaar
Holocaust
Holocaust
stieltjeskanaal
Stieltjeskanaal

Libbe Venema
geboren 10 januari 1937 te Groningen
overleden 5 juni 1994 te Dalerveen (Dr.)
Groninger - kunstenaar - christen met hart en ziel.

Een karakteristieke uitspraak van Libbe Venema was : "Over schilderijen moet je niet praten, naar schilderijen moet je kijken". Toch was het weinigen gegeven om zo helder het proces van het herscheppen van de werkelijkheid zoals dat in de abstracte kunst geschiedt, onder woorden te brengen.
De TV opnamen die in 1989 en 1994 over deze in Groningen geboren kunstenaar werden uitgezonden, werden bij de opening van de retrospektieve expositie bij Galerie Bakker getoond en zijn bij de galerie op verzoek te bezichtigen. Venema is onderwijzer geweest in Emmeloord, Meppel en Leusden.
In de zestiger jaren begon hij te schilderen. Hij was ontvankelijk voor de vernieuwende culturele ontwikkeling van de kunstkring "De Ploeg"en in zijn werk werkten deze verworvenheden door in linoleumsneden en schilderijen van landschappen met hoge horizon en de toepassing van de kleuren oranje, grasgroen, de okers, het helderblauw.
In de tachtiger jaren is de prachtige techniek van zilverfolie en bladgoud opmerkelijk; in de negentiger jaren ( hij overleed in 1994 in Dalerveen Dr.) werd zijn werk steeds lichter; zijn laatste schilderijen zijn oplichtend, stralend en kleurrijk.
Gedurende de lange tijd van zijn kunstenaarschap verwierf Venema - een eigenzinnige en temperamentvolle noorderling bij uitstek - mede door de talloze exposities in het hele land - grote bekendheid en waardering.

home terug